čtvrtek 11. prosince 2014

Rezistence

Objev Penicilinu značně ovlivnil výzkum jiných užitečných léků, ale v dnešní době je velice obtížné a ekonomicky nákladné provádět lékařské výzkumy, protože se ve značné míře setkáváme z tzv. rezistencí neboli odolností nejrůznějších bakterií či virů, a tak může nastat, že jednoho dne Penicilin nebo jiný lék přestane zcela účinkovat a vše co v minulosti bylo objeveno a na čem se v lékařství nějak navazovalo, může být velice ohroženo.

Rezistence bakterií se může vyvinout několika způsoby. Buď to bakterie mají pozměnenou strukturu svých enzymů, čímž se zamezí navázání Penicilinu, nebo mají schopnost tvořit enzym, Penicilinázu, který Penicilin rozkládá a tím pádem ho zneškodňuje.

Penicilináza je specifickým druhem beta-laktamázy, která působí především na penicilinová antibiotika. Jedná se o enzym, který za pomoci hydrolýzy rozkládá beta-laktamový kruh v molekule Penicilinu. Laktamázový enzym tento kruh otevírá a deaktivuje antibakteriální vlastnosti molekuly, čímž zneškodní funkci Penicilinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat