sobota 29. března 2014

Angína

Angína neboli Tonzilitida je zánet krčních mandlí. Jedná se o bakteriální onemocnění, které nejčastěji způsobují bakterie z rodu stafylokoků nebo streptokoků. V některých případech, které nebývají tak časté, se můžeme setkat s původcem virovým, ba dokonce mykotickým. "Kromě krčních mandlí, které jsou pokryty lymfatickou tkání a mají za úkol chránit organismus proti proniknutí infekce z potravy nebo vzduchu, postihuje také nejbližší okolí, kterým je kořen jazyka a přilehlá část hltanu."

Zdroj http://nemoci.vitalion.cz/angina/

K nejčastějším projevům angíny patří - bolest v krku, optížné a bolestivé polykání  a ucpaný nos. Součástí také bývá vysoká horečka, která  se ale objevit vůbec nemusí. Dalšími typickými znaky jsou zrudnutí patra, zduření mandlí, na kterých se objevují bílé těčky, nebo zvětšení mízních uzlin v okolí dolní čelisti či uší.


Pokud se objeví nějaké z těchto příznaku je bezesporu nutné navštívit lékaře, který provede kontrolu a předepíše léky, nejčastěji antibiotikum - Penicilin, který celkem v rychlém době uleví od bolesti, ale mnohdy vede řadu lidí s užíváním antibiotik skončit. Důležité je však dodržet přesnou dobu dávkování a neukončovat léčbu dříve, protože by se mohli i objevit následné komplikace.

Žádné komentáře:

Okomentovat