Během několika desetiletí dosáhlo požívání antibiotik historického
maxima. Výsledkem toho jsou rezistentní bakterie, které se vyvíjejí mnohem
rychleji, než vědci přijdou na to, jak proti nim účinně bojovat. Doufejme, že v budoucnu
nenastane to, že budou bakterie na vrcholu potravního řetězce.
Dlouho předtím než byla ve 40. letech 19. století vyvinuta
antibiotika, byliny, ovoce a zelenina už dávno existovali a existují dodnes, a přesto
neztratili schopnost bojovat proti bakteriím a virům.
Tak proč těmto „lékařům“ nedát šanci?
1. Cibule
I když nás snadno dokáže rozplakat, umí také pomáhat. Cibuli, jakožto jedno z přírodních antibiotik, zná snad úplně každý. Nejen že je to obrovský pomocník v kuchyni, ale také dokáže hravě zastoupit antibiotika, léky, které dokážou pomoci, ale nikdo nedokáže předvídat jejich vedlejší účinky.
Cibule je specifická tím, že uvolňuje hleny, a tak může pomoci při zánětech dutin nebo při kašli, protože obsahuje allicin, látku s antibiotickými účinky. Vhodná může být ale také při léčbě astmatu. Ničí střevní parazity, snižuje krevní tlak, čistí krev a posiluje imunitní systém. Samozřejmě obsahuje spoustu vitaminů.
Použít se dá ale také při bodnutí včelou, kde si ránu cibulí potřeme.
Proč při krájení cibule pláčeme?
„Krájení cibule uvolňuje syntaktázu lakrimálního faktoru, enzym, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfonovou kyselinu RSOH. Jmenované látky se samovolně mění na dráždivý plyn, který se uvolňuje do vzduchu, čímž se může dostat do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která aktivují slzné žlázy. Proto tedy při krájení cibule slzíme z očí.“¨
A jak se nežádoucímu pláči vyvarovat? Zkuste dát cibuli těsně před krájením na chvíli do mrazáku nebo namočit nůž, kterým budeme cibuli krájet, do vody.
2. Česnek
Česnek je bohatý na vitaminy, ale také obsahuje allicin, proto je česnek známý pro své antibiotické schopnosti.
Posiluje imunitu neboli obranyschopnost, snižuje cholesterol a krevní tlak a celkově zlepšuje krevní oběh, používá se také při nachlazení, protože zabíjí mnoho škodlivých bakterií.
Další připravuji.
1. Cibule
I když nás snadno dokáže rozplakat, umí také pomáhat. Cibuli, jakožto jedno z přírodních antibiotik, zná snad úplně každý. Nejen že je to obrovský pomocník v kuchyni, ale také dokáže hravě zastoupit antibiotika, léky, které dokážou pomoci, ale nikdo nedokáže předvídat jejich vedlejší účinky.
Cibule je specifická tím, že uvolňuje hleny, a tak může pomoci při zánětech dutin nebo při kašli, protože obsahuje allicin, látku s antibiotickými účinky. Vhodná může být ale také při léčbě astmatu. Ničí střevní parazity, snižuje krevní tlak, čistí krev a posiluje imunitní systém. Samozřejmě obsahuje spoustu vitaminů.
Použít se dá ale také při bodnutí včelou, kde si ránu cibulí potřeme.
Proč při krájení cibule pláčeme?
„Krájení cibule uvolňuje syntaktázu lakrimálního faktoru, enzym, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfonovou kyselinu RSOH. Jmenované látky se samovolně mění na dráždivý plyn, který se uvolňuje do vzduchu, čímž se může dostat do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která aktivují slzné žlázy. Proto tedy při krájení cibule slzíme z očí.“¨
A jak se nežádoucímu pláči vyvarovat? Zkuste dát cibuli těsně před krájením na chvíli do mrazáku nebo namočit nůž, kterým budeme cibuli krájet, do vody.
2. Česnek
Česnek je bohatý na vitaminy, ale také obsahuje allicin, proto je česnek známý pro své antibiotické schopnosti.
Posiluje imunitu neboli obranyschopnost, snižuje cholesterol a krevní tlak a celkově zlepšuje krevní oběh, používá se také při nachlazení, protože zabíjí mnoho škodlivých bakterií.
Další připravuji.
Žádné komentáře:
Okomentovat